Om man lever med en funktionsnedsättning kan man ha rätt till en särskilt bostad enligt LSS. Lagen om stöd och service för vissa personer finns till för att personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar ska kunna leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt på sina egna villkor och LSS-boenden är en viktig del av detta stöd.
LSS-boenden erbjuder en trygg och anpassad miljö för de som behöver omfattande hjälp i sin vardag. Det finns flera typer av boenden inom LSS som är utformade på lite olika sätt beroende på graden av stöd som individen behöver i sin vardag.
Men vad händer om det boende man har blivit anvisad till inte riktigt passar? Kanske upplever man att boendet inte möter ens behov eller att miljön inte känns rätt. Det kan också handla om mer praktiska saker som att man vill komma närmare familj och vänner eller att ens livssituation förändras så att man behöver ett annat slags stöd.
Frågan är då: har man rätt att byta LSS-boende om man inte trivs eller om ens behov förändras? Och hur går man tillväga om man vill ansöka om ett nytt boende?
I denna artikel ska vi ge en tydlig bild av vilka rättigheter man har när det gäller byte av LSS-boende samt förklara processen steg för steg.
Vad innebär rätten att byta LSS-boende?
Rätten att bo i en miljö som känns trygg och som möter ens behov är en grundläggande princip inom LSS. Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har personer med omfattande funktionsnedsättningar rätt att få det stöd som behövs för att leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt. En av de insatser som erbjuds inom LSS är just särskilda boenden såsom gruppbostäder eller servicebostäder.
Att byta LSS-boende kan vara aktuellt om man upplever att det nuvarande boendet inte längre fungerar för en av olika skäl.
LSS-lagen finns till för att säkerställa att varje individ får sina behov tillgodosedda och om boendet inte längre gör det så ska det vara möjligt att ansöka om ett byte.
Men hur fungerar denna rättighet i praktiken? Det är faktiskt lite mer komplicerat än att bara säga att man vill flytta. Kommunen har ansvaret för att tillgodose dina behov inom ramen för LSS och ett byte av boende kan kräva att din situation och dina behov utvärderas på nytt.
Det kan också vara bra att veta att rätten till byte inte innebär att man automatiskt får flytta till ett specifikt boende som man själv har valt. Et vanligt skäl till att man inte kan få en flytt till ett boende som man efterfrågar är att det är fullt.
Samtidigt ger lagen ändå ett viktigt skydd och en grundläggande rättighet: om ditt boende inte uppfyller dina behov så ska kommunen hjälpa dig att hitta ett alternativ som gör det.
Skäl för att byta LSS-boende
Att känna sig trygg och trivas i sitt boende är viktigt för alla och kanske ännu viktigare när man bor på ett LSS-boende där man är beroende av stöd och hjälp i sin vardag.
Det finns många olika anledningar till att man kan vilja eller behöva byta LSS-boende och dessa kan variera mycket från person till person. Här är några vanliga situationer där det kan vara aktuellt att fundera på ett byte:
När boendet inte möter dina behov längre
Behov kan förändras över tid. Kanske har du utvecklat nya färdigheter och klarar mer själv, eller så har ditt stödbehov ökat. Om boendet inte längre kan ge det stöd som krävs för att du ska må bra och klara din vardag kan det vara ett skäl att se sig om efter ett annat boende som är bättre anpassat till dina nuvarande behov. Exempelvis kanske du bor i en servicebostad idag men egentligen skulle behöva bo i en gruppbostad med större möjligheter till stöd i din vardag.
Trivsel och relationer
Att trivas och känna sig hemma är avgörande för ett bra boende. Om det finns svårigheter att komma överens med andra boende eller om relationen med personalen inte fungerar kan det skapa stress och otrivsel. Ibland kan små konflikter lösas men om du inte trivs på boendet du bor på kan ett byte vara aktuellt.
Närheten till familj, vänner eller aktiviteter
Sociala sammanhang spelar stor roll för vårt välmående. Kanske bor du idag långt från familj och vänner eller från de aktiviteter och sysselsättningar du gillar. Att bo närmare sitt nätverk kan göra det enklare att hålla kontakten och få stöd. Det är ett skäl som kan väga tungt om man längtar efter att få vara närmare de som betyder mest.
Förändrad livssituation
Ibland ändras livssituationen på ett sätt som påverkar boendebehovet. Det kan till exempel handla om att man får en ny diagnos, utvecklar ett större medicinskt behov eller genomgår andra förändringar som kräver särskild anpassning. Då kan ett nytt boende vara det bästa sättet att få det stöd som behövs i den nya situationen.
Önskan om en ny miljö
Ibland känner man helt enkelt att det är dags för något nytt – kanske ett boende med en annan typ av stöd eller en annan omgivning. Kanske har man bott länge på samma plats och känner att ett miljöombyte skulle göra gott för ens välmående. Att få en chans att utvecklas och trivas i en ny miljö kan vara precis vad som behövs för att skapa balans och livskvalitet.
Som vi kan se finns det många olika skäl som kan ligga till grund för att byta LSS-boende och inget skäl är mer ”rätt” än något annat. Alla har sina egna behov och preferenser och det viktigaste är att boendet ska kännas rätt för just dig. Om du känner att något saknas eller att det boendet inte riktigt passar dina behov så har du alltid rätt att undersöka möjligheterna att byta till något som fungerar bättre för dig.
Processen för att byta LSS-boende
Om du känner att ditt nuvarande LSS-boende inte längre passar dina behov kan du ha rätt att ansöka om att byta boende.
Det allra första steget är att kontakta din LSS-handläggare som är den person på kommunen som har ansvar för att hjälpa dig med dina rättigheter inom LSS. Du kan förklara varför du vill byta boende och vara så tydlig som möjligt med vad som inte fungerar och vad du önskar från ett nytt boende.
andläggaren finns till för att lyssna på dig och hjälpa dig att bedöma vad som kan vara möjligt utifrån dina behov och kommunens resurser.
Utvärdering av behov och önskemål
Din handläggare kommer sannolikt att göra en ny utvärdering av dina behov. Denna utvärdering handlar om att kartlägga vilka stödinsatser du behöver och om ditt nuvarande boende faktiskt möter dessa. Ibland kan handläggaren även föreslå justeringar eller tillägg i stödet på ditt nuvarande boende som kan lösa situationen men om ett byte verkar vara det bästa alternativet så kan processen fortsätta i den riktningen.
Ansökan om nytt boende
Efter utvärderingen kan du formellt ansöka om ett nytt boende. I ansökan är det viktigt att beskriva dina specifika behov och vad du önskar av ett framtida boende. Många gånger kan det kännas hjälpsamt att ha stöd från en närstående, god man eller en annan person som känner dig väl när du gör ansökan. Om du är osäker på processen för att ansöka om ett nytt boende kan du diskutera med LSS-handledaren och få vägledning för hur man gör detta. Kom ihåg att de finns där för din skull.
Beslut och väntetid
När ansökan är inskickad kommer kommunen att fatta ett beslut om den. Detta kan ibland ta tid och hur lång väntetiden är kan variera beroende på kommun och på hur tillgången på LSS-boenden ser ut. Under väntetiden kan du hålla kontakten med din handläggare och eventuellt besöka olika boenden för att få en bild av vad som finns tillgängligt. På så sätt kan du själv känna efter om något av alternativen känns rätt för dig. Beroende på tillgången av LSS-bostäder och hur specifika dina önskemål är kan du i vissa fall få ett positivt om att byta bostad men sedan behöva vänta på förflyttning på grund av bristen av lämpliga bostäder i kommunen.
Att besöka olika boenden
Om kommunen beslutar att du har rätt till ett nytt boende kan du i många fall få möjlighet att besöka olika alternativ. Att besöka boendena och träffa personal och andra boende kan ge en tydligare bild av hur vardagen ser ut där och du får chansen att ställa frågor som är viktiga för dig. Det är alltid bra att besöka bostaden innan du bestämmer dig för att känna efter och fundera på om boendet känns som ett ställe där du kan trivas och få det stöd du behöver.
Inflyttning och anpassning
När ett beslut är fattat och du har fått ett boende som känns rätt är det dags för inflyttning! Det kan kännas spännande men även nervöst med ett nytt boende. I början är det ofta mycket nytt att vänja sig vid – personalen, de andra boende, rutiner och själva miljön. Många boenden erbjuder stöd och anpassning under de första veckorna för att inflyttningen ska kännas trygg.
Vad händer om ansökan avslås?
Att få ett avslag på en ansökan om att byta LSS-boende kan kännas både frustrerande och tungt, särskilt om man verkligen längtat efter en förändring. Med det sagt behöver dina möjligheter att byta bostad ta slut bara för att du får avslag på din ansökan.
Det finns flera steg man kan ta för att överklaga beslutet eller på annat sätt få hjälp att förbättra sin situation.
Det första steget när du får ett avslag är att försöka förstå orsaken till beslutet. Ofta får du ett skriftligt beslut från kommunen där det står varför ansökan har avslagits. Vanliga orsaker till avslag kan vara att kommunen bedömer att ditt nuvarande boende redan uppfyller dina behov eller att det helt enkelt inte finns lediga platser på andra LSS-boenden i kommunen just nu. Ibland kan det också bero på att kommunen har tolkat dina behov annorlunda än du själv och därför anser att ett byte inte är nödvändigt.
Prata med din handläggare
När du vet orsaken till avslaget är det bra att boka ett möte med din LSS-handläggare. Be om att få en tydlig genomgång av beslutet och ställ frågor om det är något som känns oklart. Att kommunicera med LSS-handläggaren kan vara väldigt viktigt i detta skede så att de kan förklara situationen och bedömningen de har gjort. Din handläggare kan förklara hur kommunen har resonerat och ge dig råd om nästa steg. Ibland kan ett förtydligande av dina behov eller en diskussion om vilka justeringar som kan göras på ditt nuvarande boende vara ett sätt att förbättra situationen utan att behöva byta boende.
Möjligheten att överklaga
Om du inte håller med om beslutet och känner att ett byte är nödvändigt för ditt välbefinnande och din livskvalitet har du rätt att överklaga beslutet. Att överklaga innebär att du begär att beslutet ska omprövas av en högre instans, oftast Förvaltningsrätten. Det är en process som kan ta tid men det kan vara ett sätt att få en ny prövning av dina behov och rättigheter. När du överklagar är det bra att samla dokumentation som stärker din ansökan såsom intyg från läkare, psykolog eller annan vårdpersonal som beskriver varför ett byte skulle vara bra för dig.
När du överklagar kan det vara bra att ta hjälp av en god an, anhöriga, eller någon som känner dig väl. Om du har möjlighet kan en jurist eller ombud kan vara särskilt värdefull för att göra en formell överklagan. Detta då de har erfarenhet av att formulera argument som kan väga tungt i en rättslig prövning.
Utforska andra möjligheter för förbättring
Om ett byte inte är möjligt just nu kan det ibland finnas andra vägar att göra situationen bättre. Kanske kan kommunen erbjuda extra insatser på ditt nuvarande boende såsom mer stödpersonal, tillgång till andra aktiviteter, eller ändrade rutiner som passar dina behov bättre. Det kan också vara värt att diskutera om det finns möjlighet till ett tillfälligt byte eller en prövotid på ett annat boende där du kan få känna efter hur det fungerar för dig.
Det bästa om du inte är nöjd med ditt boende är att diskutera detta med din LSS-handläggare på kommunen. Du får då möjlighet att framföra att du inte är helt nöjd med din nuvarande bostadssituation och kan i samråd med handläggaren komma fram till en lämplig lösning.