Individer som lever med funktionsnedsättningar kan behöva stöd i sin vardag för att leva ett så jämställt och självständigt liv som möjligt. Samtidigt kan behovet av stöd och anpassning i vardagen variera mycket mellan olika individer.
Denna stora variation av insatsbehov är någonting som tas hänsyn till inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Genom LSS har personer med olika funktionsnedsättningar rätt till anpassat stöd och hjälp. LSS erbjuder tio olika insatser som kan ges till olika individer beroende på deras unika behov. Några av de insatser som erbjuds är olika former av boenden.
Två av de mest förekommande boendeformerna inom LSS är gruppbostad och serviceboende. Dessa boenden fyller olika funktioner och är till för personer med olika nivåer av stödbehov. Men vad skiljer egentligen dessa två boendeformer åt?
I denna artikel ska vi på ett enkelt och tydligt sätt förklara skillnaden mellan gruppbostad och serviceboende.
Vad är LSS och varför finns det olika boendeformer?
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, som vi oftast kallar LSS, finns för att säkerställa att personer med omfattande funktionsnedsättningar kan få det stöd de behöver i vardagen. LSS handlar om att skapa en trygg och inkluderande miljö där människor får rätt förutsättningar att leva ett gott liv, oavsett vilka utmaningar de står inför. Genom LSS har personer med funktionsnedsättning rätt till olika former av stöd – allt från personlig assistans och ledsagarservice till anpassade boendeformer.
En av de viktigaste delarna inom LSS är just tillgången till anpassade boenden. Behovet av stöd och hjälp kan variera mycket från person till person. Vissa kan klara av vardagen relativt självständigt med lite stöd medan andra behöver omfattande hjälp dygnet runt. Därför finns olika boendeformer – för att skapa en trygg och anpassad miljö för varje individ.
Gruppbostad och serviceboende är två exempel på sådana boendeformer som erbjuds inom LSS. Gruppbostäder är oftast till för personer som behöver mer närvarande stöd där personal finns tillgänglig dygnet unt för att hjälpa till med dagliga rutiner och aktiviteter. I serviceboenden kan personen ha ett mer självständigt boende men fortfarande ha tillgång till stöd när det behövs. På så sätt kan LSS anpassas efter varje individs unika behov och möjligheter.
Vad är en gruppbostad?
En gruppbostad är en form av boende inom LSS som är särskilt utformad för personer som behöver omfattande stöd och hjälp i sin vardag. Gruppbostäder består av 3-6 bostäder där varje individ har en fullvärdig lägenhet. En gruppbostad är utöver detta utrustad med ett gemensamt vardagsrum samt ett gemensamt kök. I de gemensamma utrymmena kan de boende umgås, laga mat tillsammans eller delta i olika aktiviteter.
Den största fördelen med gruppbostäder är just personalstödet som finns tillgängligt dygnet runt. För personer som behöver hjälp med allt från att komma upp på morgonen och sköta sin hygien till att laga mat och planera sin dag är gruppbostaden en trygg och säker plats. Här kan man få hjälp med alla aspekter av vardagen utan att behöva oroa sig för att stödet inte ska finnas där när man behöver det. Det är ett hem där individens integritet och självbestämmande värderas högt men där stödet alltid är till hands för att skapa trygghet.
Gruppbostaden är också en social miljö där gemenskap och aktiviteter spelar en viktig roll. Det kan vara aktiviteter som gemensamma middagar, spelkvällar eller utflykter. Den sociala gemenskapen bidrar till att man känner sig inkluderad och delaktig. Även om gruppbostäder har ständig tillgång till stöd från personal är tanken med alla insatser att de ska hjälpa individen att leva ett så självständigt liv som möjligt.
För vissa är just den här strukturen – ett eget hem men med närhet till andra och tillgång till personal – otroligt värdefullt för att kunna ha ett bra liv med delaktighet i samhället.
Gruppbostäder riktar sig därmed främst till personer som har ett större stödbehov och behöver hjälp både med det praktiska i vardagen och med att skapa en trygg struktur. Det är en boendeform där alla delar av livet är anpassade efter individens behov och förutsättningar och där målet är att varje person ska kunna känna sig så självständig och delaktig som möjligt i sin vardag.
Vad är ett serviceboende?
Ett serviceboende är en boendeform inom LSS som riktar sig till personer som klarar av att leva mer självständigt men som fortfarande har behov av visst stöd i vardagen. Till skillnad från gruppbostaden där personal är närvarande hela tiden är stödet i ett serviceboende mer flexibelt och oftast planerat utifrån individens egna behov och önskemål. Här bor man vanligtvis i en egen lägenhet, ofta i ett vanligt hyreshus eller i ett bostadsområde, och man har större frihet att strukturera sin vardag på sitt eget sätt.
Den stora fördelen med serviceboendet är att det ger en hög grad av självständighet. Man har sitt eget hem där man kan inreda och leva med stor frihet och sina egna rutiner. Samtidigt har man alltid tillgång till stöd från personal som finns nära till hands, antingen på vissa bestämda tider eller vid behov. Det kan handla om att få hjälp med saker som att planera inköp, hantera ekonomi, laga mat eller att hålla kontakt med myndigheter och sjukvård. Stödet är anpassat efter vad individen själv känner att de behöver hjälp med och kan vara allt från ett dagligt besök till att man hörs av ett par gånger i veckan.
Serviceboendet är också en bra lösning för personer som uppskattar socialt umgänge men som kanske inte vill ha en lika gemensam miljö som i en gruppbostad. På många sätt är servicebostäder ett sätt för att öka individers delaktighet i samhället för att undvika risken att de hamnar utanför.
I många serviceboenden anordnas aktiviteter såsom utflykter och sociala träffar som man kan delta i om man vill men det är alltid frivilligt. Här finns friheten att själv välja hur mycket man vill delta i gemensamma aktiviteter och hur mycket man vill sköta på egen hand.
Målgruppen för serviceboende är personer som behöver stöd men som klarar av att sköta många delar av sitt liv på egen hand. Det kan vara ett bra alternativ för någon som vill ha sitt eget boende men ändå ha tryggheten att veta att det finns hjälp att få om och när man behöver det. I serviceboendet ligger alltså fokus på att individen ska få leva ett så självständigt liv som möjligt med stöd och hjälp som finns till hands för att lösa vardagens utmaningar och skapa en stabil grund för att kunna må bra och känna sig trygg.
Jämförelse mellan gruppbostad och serviceboende
Både gruppbostad och serviceboende är boendeformer inom LSS som erbjuder stöd och hjälp i vardagen för personer med funktionsnedsättningar men de är utformade på olika sätt för att passa olika behov och har därmed vissa viktiga skillnader.
Boendets utformning och miljö
En av de största skillnaderna ligger i själva boendemiljön. I en gruppbostad har man vanligtvis en egen lägenhet eller ett rum men det finns också gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum och oftast en trädgård eller uteplats. Dessa gemensamma utrymmen skapar en social miljö där man kan umgås med andra boende och personalen. Gruppbostaden är generellt en mindre enhet med 3-6 bostäder vilket bidrar till en familjär känsla och skapar möjligheter för sociala aktiviteter och spontant umgänge.
I ett serviceboende bor man i en egen lägenhet, ofta i ett vanligt bostadshus eller i ett bostadsområde utan personal under samma tak som finns tillgänglig dygnet runt. Servicebostäder passar därför de individer med funktionsnedsättningar som i högre grad kan klara sig själva än de som bor i gruppbostäder. Servicebostäder är utformade på så sätt att det finns en gemensamhetslokal i närheten omkring vilken servicebostäderna är placerade.
Detta gör att de boende i hög grad kan välja i vilken utsträckning man vill delta i sociala aktiviteter som ofta anordnas av personalen men som inte är en del av själva boendet.
Personalens roll och närvaro
En annan viktig skillnad handlar om personalens närvaro och tillgänglighet. I en gruppbostad finns personal på plats dygnet runt för att ge stöd i stort och smått. Det kan handla om hjälp med personlig hygien, att äta, städa eller att följa med på aktiviteter och ärenden. Personalen är tillgänglig hela tiden vilket skapar trygghet för de boende och gör att de kan få hjälp omedelbart när de behöver det. Gruppbostäder är utformade för personer som behöver ett nära och omfattande stöd i vardagen.
I ett serviceboende är stödet mer flexibelt och anpassat efter individens behov. Här finns personalen oftast inte på plats hela tiden utan kommer på vissa tider eller efter överenskommelse. Servicebostäder är dock utformade för att personalen ska finnas i närområdet så att man snabbt och enkelt ska få hjälp.
Man kan också ha kontakt med personalen via telefon om man behöver hjälp med något akut. Den här formen av stöd är bra för personer som klarar sig mer självständigt men som behöver hjälp med vissa delar av vardagen. Det kan handla om att personalen kommer några gånger i veckan för att hjälpa till med matlagning, planering eller annat praktiskt stöd, utan att finnas på plats dygnet runt.
Målgrupp och behov
När man ser till målgrupp och behov är gruppbostaden avsedd för personer som behöver ett omfattande stöd för att klara av sin vardag. Det är ett boende som passar personer som behöver mycket hjälp och där personalens närvaro är avgörande för att skapa trygghet och stabilitet.
Serviceboendet, å andra sidan, är anpassat för personer som klarar sig med mindre hjälp och som vill kunna bo mer självständigt. Här kan individen ta mer eget ansvar men har ändå stöd i bakgrunden. Serviceboende passar de som vill ha sitt eget hem men ändå ha möjligheten att få hjälp vid behov, utan att ha personal närvarande hela tiden.
Socialt liv och gemenskap
Gemenskapen ser också olika ut mellan boendeformerna. Gruppbostaden erbjuder mer naturliga möjligheter till umgänge genom de gemensamma ytorna och de aktiviteter som ofta anordnas av personalen. Här uppmuntras de boende att umgås och delta i gemensamma aktiviteter vilket kan vara givande för personer som uppskattar social samvaro och trivs med att bo nära andra.
Serviceboendet ger i regel mindre spontana möten och mer självvald social kontakt. Många serviceboenden erbjuder sociala aktiviteter men deltagandet är frivilligt och individen kan välja hur mycket de vill engagera sig. Det gör att personer i ett serviceboende kan styra sitt sociala liv efter sina egna behov och preferenser.
Vilket boende är rätt för vem?
Huruvida man blir erbjuden en gruppbostad eller servicebostad beror på LSS-utredningen som görs för att kartlägga och förstå individens behov och hur dessa bäst tillgodoses.
Alla har olika förutsättningar och behov, och därför finns det ingen universallösning som passar alla. Både gruppbostad och serviceboende fyller sin egen viktiga funktion inom LSS och det finns riktlinjer som hjälper till att avgöra vilket boende som kan vara det mest lämpliga för varje person.
Utredning och biståndsbedömning
Vägen till att få en gruppbostad eller ett serviceboende börjar med en utredning hos en LSS-handläggare. Handläggaren har i uppgift att tillsammans med individen och, om det behövs, med anhöriga, ta reda på vilka behov som finns. Här går man igenom olika delar av vardagen, från hygien och matlagning till sociala behov och fritidsaktiviteter, för att få en helhetsbild av vilket stöd som behövs. Utifrån den informationen görs sedan en bedömning av vilken boendeform som bäst kan tillgodose dessa behov. Den här processen bygger på dialog och samarbete och syftet är att ge rätt insats till rätt individ.
Anpassning till individens behov och önskemål
För personer som behöver omfattande stöd dygnet runt där personalens närvaro är en trygghet och där man kan få hjälp med både praktiska och personliga behov är gruppbostaden ofta den bästa lösningen. Det passar personer som har svårigheter med självständighet i vardagen och som behöver stöttning för att klara dagliga rutiner som att äta, sköta hygien och delta i aktiviteter. Gruppbostaden erbjuder en nära och social miljö där den som bor där får både det stöd och den gemenskap de behöver för att må bra.
Serviceboende, å andra sidan, är ofta rätt val för personer som klarar många delar av sin vardag på egen hand men som behöver viss hjälp med specifika uppgifter. Här kan man få stöd med praktiska saker som att planera matinköp eller skapa en fungerande vardagsstruktur men stödet är mer flexibelt och anpassas efter de individuella behoven. Serviceboende passar de som vill ha friheten att leva mer självständigt men som ändå vill känna sig trygga i att det finns hjälp till hands vid behov. Det ger möjlighet att ha sitt eget hem och att välja hur mycket kontakt man vill ha med både personal och andra boende.
När behoven förändras
Livet är föränderligt och behoven kan förändras med tiden. Det kan vara på grund av förändringar i hälsan, utveckling av nya färdigheter eller ändrade sociala förhållanden. Om en person som tidigare har bott i ett serviceboende börjar behöva mer stöd i vardagen kan det vara aktuellt att byta till en gruppbostad. På samma sätt kan en person som bor i en gruppbostad och som utvecklar förmågan att bli mer självständig ibland byta till ett serviceboende för att få en större frihet. Kommunens LSS-handläggare finns där som stöd och kan hjälpa till att se över behoven och vid behov ansöka om en ny boendeform som bättre passar individens nuvarande situation.