LSS-boenden: En väg till inkludering och trygghet i samhället

Fortuna fastigheter lss

Planeringen och etableringen av LSS-boenden väcker ibland frågor och oro från boende i närområdet. Vi på Fortuna Fastigheter vill ge en bättre förståelse av hur LSS-boenden fungerar, deras roll i samhället samt bemöta några av de vanligaste missuppfattningarna. Vårt mål är att skapa förståelse och dialog och att visa hur dessa boenden bidrar till en inkluderande och hållbar samhällsutveckling.


Vad är ett LSS-boende?

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och är en rättighetslag som syftar till att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. LSS-boenden finns i olika former och gruppbostäder är en av dess. Gruppbostäder är en viktig del av denna lag och erbjuder en trygg och anpassad miljö för personer med särskilda behov.

Boendena är småskaliga och är utformade för att vara så hemlika som möjligt. Gruppbostäder har vanligtvis 3–6 personer per bostad och erbjuder individuellt stöd i en hemlik miljö. De boende har tillgång till personal dygnet runt och aktiviteter som främjar deras välbefinnande och sociala liv.


Vanliga frågor och missuppfattningar

1. ”LSS-boenden ökar trafiken och skapar otrygghet”

Trafikpåverkan från ett LSS-boende är generellt mycket begränsad. De boende har i regel inte egna fordon och personalen reser ofta kollektivt eller via samåkning. Dessutom är boendena småskaliga vilket innebär att trafikökningen blir marginell. LSS-boenden är också reglerade och granskas för att säkerställa att de följer alla krav.

2. ”Platsen är olämplig för personer med särskilda behov”

Valet av plats för ett LSS-boende grundar sig på flera faktorer, bland annat tillgång till grönområden, en lugn miljö och närhet till service. Naturmiljöer är ofta gynnsamma för personer med särskilda behov och varje boende anpassas för att vara tillgängligt och tryggt. Olika individer har olika preferenser om hur och var de vill leva. Därför kan platsen som gruppbostäder finns variera mycket. En del individer vill bo centralt med närhet till alla stadens bekvämligheter, och en del fördrar att bo lantligt med närhet till lugn och natur.

3. ”LSS-boenden sänker värdet på fastigheter i området”

Flera undersökningar gjorda av mäklare som studerar gruppbostäders påverkan på ett område visar att LSS-boenden inte påverkar fastighetsvärden negativt. Tvärtom kan de bidra positivt genom att stärka samhällets gemenskap och skapa arbetsmöjligheter. De är dessutom reglerade av strikta kvalitets- och säkerhetskrav, vilket garanterar att verksamheten håller en hög standard. De undersökningar som har gjorts har konstaterat att frågan om det finns en gruppbostad i närheten helt enkelt inte är någonting som potentiella husköpare överväger.

4. ”Det behövs inte fler LSS-boenden”

Trots att många kommuner har ett underskott av LSS-boendeplatser kan det finnas en missuppfattning om att behovet redan är tillgodosett. LSS är en rättighetslag och det är kommunens ansvar att säkerställa att alla med behov av stöd får detta inom rimlig tid. Nya boenden bidrar till att minska väntetider och skapa möjligheter för personer att leva nära sina anhöriga. Idag uppger ungefär hälften av alla kommuner att de har ett underskott på denna boendeform. Detta kan leda till långa väntetider, att individer blir placerade på en plats där de egentligen inte vill bo, eller att de blir erbjuda en plats på ett boende utanför sin hemkommun.


Så arbetar vi med LSS-boenden

Vi på Fortuna Fastigheter har lång erfarenhet av att utveckla och förvalta samhällsfastigheter, inklusive LSS-boenden. Våra projekt planeras och genomförs med stor hänsyn till både de boendes och grannskapets behov. Här är några principer som styr vårt arbete:

  • Individens behov i fokus: Boendemiljöer utformas för att främja trygghet, självständighet och livskvalitet för de boende.
  • Dialog och samarbete: Vi engagerar oss i dialog med kommun och lokalsamhället för att skapa lösningar som fungerar för alla.
  • Hållbarhet och tillgänglighet: Våra byggnader är utformade för att vara miljömässigt hållbara och tillgängliga för alla, oavsett funktionsförmåga.
  • Anpassning till platsen: Varje projekt är unikt och tar hänsyn till de lokala förutsättningarna, inklusive trafik, naturvärden och närhet till service.

Varför är LSS-boenden viktiga för samhället?

LSS-boenden är en grundläggande del av ett inkluderande samhälle. De ger personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva ett liv där de kan känna sig självständiga och trygga, samtidigt som de blir en del av det lokala samhället. Dessa boenden bidrar också till ökad mångfald och samhörighet i våra bostadsområden.


Sammanfattning

Vi förstår att nya projekt i ett närområde kan väcka frågor och hoppas att denna text bidragit till ökad förståelse för vad gruppbostäder är. Vi vill betona att LSS-boenden inte bara är en rättighet för de boende, utan också en tillgång för samhället som helhet.

Om du har frågor eller vill veta mer om LSS-boenden och deras påverkan på närområden, är du välkommen att läsa mer på vår webbplats: www.fortunafastigheter.se.

Tillsammans bygger vi ett samhälle som inkluderar och stöttar alla!

Dela publicering:

Fler Publiceringar

Copyright 2024 © Fortuna Fastigheter AB.