Planeras byggnation av ett LSS gruppboende i ditt område? När planerna på att bygga denna typ av bostad i ett område presenteras kan det väcka en del frågor och ibland oro bland de boende i området.
Många gånger grundar sig denna oro i missuppfattningar och brist på kunskap om vad ett LSS-gruppboende faktiskt innebär. Man kanske undrar om det kommer att bli mer trafik och stök i området, om de boende är farliga, eller om ens fastighetsvärde kommer att påverkas negativt. Det är inte ovanligt att människor känner en viss osäkerhet när något nytt och okänt är på väg att bli en del av deras närområde.
Fenomenet är känt som ”NIMBY” – Not In My Back Yard – och handlar om att man ofta ställer sig positiv till samhällsviktiga funktioner men helst vill att de placeras någon annanstans. Detta är förståeligt eftersom att det kan finnas en del frågetecken kopplat till förändringar i ens närmiljö.
I fallet med LSS-gruppboenden är det viktigt att lyfta fram fakta och bemöta de vanligaste farhågorna för att skapa en mer nyanserad bild och en bättre förståelse för vad ett gruppboende faktiskt innebär.
Syftet med denna artikel är att ge svar på de vanligaste frågorna som kan uppstå när ett LSS-gruppboende ska byggas i ett bostadsområde.
Vad är ett LSS-gruppboende?
Ett LSS-gruppboende är en bostadsform som faller under Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). LSS är en lagstiftning som syftar till att ge personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar rätten till stöd och service för att kunna leva ett så självständigt och värdigt liv som möjligt.
LSS utgör en viktig del av det svenska välfärdssystemet och utformades för att säkerställa att personer med funktionsnedsättningar får den hjälp de behöver baserat på individuella behov och med särskild hänsyn till den enskildes integritet och självbestämmande.
Syftet med LSS-gruppboenden
LSS-gruppboenden är utformade för att ge stöd till personer som har så omfattande behov att de inte kan bo själva eller få tillräckligt stöd genom hemtjänst eller andra insatser.
Gruppboenden är en av många insatser som kan erbjudas enligt LSS. Andra insatser kan inkludera daglig verksamhet, personlig assistans, avlösarservice, med flera. Särskild vikt läggs på att gruppboendet ska vara ett hem och inte en institution. Gruppboenden är utformade för att ge de boende en trygg och stabil miljö där de kan utvecklas och delta i samhället utifrån sina egna förutsättningar, samtidigt som de får möjlighet att leva ett så självständigt liv som möjligt och att delta i samhället.
Vem bor på ett LSS-gruppboende?
De som bor på LSS-gruppboenden är personer med olika typer av funktionsnedsättningar, exempelvis utvecklingsstörning, autism eller förvärvade hjärnskador. Gemensamt för de boende är att de har ett stort behov av stöd i sin vardag. Detta kan innefatta hjälp med personlig omvårdnad, att klara av hushållssysslor, samt att delta i olika aktiviteter. Boendena är utformade för att möta varje individs unika behov. Det finns personal på plats dygnet runt som är utbildad för att ge rätt stöd och hjälp.
Det är viktigt att poängtera att personerna som bor på ett LSS-gruppboende inte är kriminella eller på annat sätt farliga för sin omgivning. Snarare är de människor som på grund av sina funktionsnedsättningar behöver extra stöd för att leva ett självständigt och meningsfullt liv. Många av dem har också familj och vänner som är engagerade i deras liv och deltar i olika sociala sammanhang, precis som vem som helst.
Hur fungerar ett LSS-gruppboende?
Ett LSS-gruppboende består oftast av ett mindre antal lägenheter, vanligtvis mellan 4 och 6 där varje boende har sin egna privata lägenhet. Utöver de egna lägenheterna finns det gemensamma utrymmen där de boende kan umgås med varandra och med personalen. Det är en hemlik miljö som är utformad för att göra det så nära som möjligt att bo på egen hand, men med nära tillgång till hjälp och assistans dygnet runt. Personalen finns till hands dygnet runt för att ge stöd och hjälp utifrån de boendes individuella behov.
Stödet anpassas efter varje individs önskemål och förutsättningar och målet är att de boende ska ha möjlighet att utveckla sin självständighet och känna sig delaktiga i samhället. Det kan handla om att hjälpa till med matlagning, personlig hygien, eller att följa med på aktiviteter utanför boendet, såsom promenader, att gå och handla, eller besök till daglig verksamhet. Gruppboendets verksamhet bedrivs på ett sätt som är lugnt och strukturerat med respekt för både de boendes och grannarnas behov av trygghet och trivsel.
Vanliga Frågor kring LSS-gruppboenden
När ett LSS-gruppboende planeras i ett bostadsområde uppstår ofta frågor och oro bland de boende i närområdet. Denna oro baseras ofta på missförstånd eller bristande kunskap om vad ett LSS-gruppboende egentligen är och hur det fungerar. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna och oron som människor kan ha när ett LSS-gruppboende ska byggas i deras närhet.
Kommer det att bli mer trafik och rörelse i området?
En vanlig oro är att ett LSS-gruppboende kommer att medföra ökad trafik och rörelse i området. I verkligheten är det dock mycket osannolikt att boendet skulle orsaka någon märkbar ökning av trafikmängden, inte mer än vad existerande grannar orsakar. LSS-gruppboenden är småskaliga med endast 4-6 boende vilket innebär att det inte genereras mycket trafik i samband med verksamheten. Personalen på ett LSS-gruppboende arbetar i skift vilket betyder att det inte är många personer som kommer och går samtidigt.
Dessutom har de boende inte egna bilar vilket innebär minimalt med biltrafik till och från ett LSS-gruppboende. De boende och många vårdgivare transporterar sig via kollektivtrafik till och från boendet. Sammantaget innebär detta att påverkan på trafik och rörelse i området är mycket begränsad.
Kommer det att påverka fastighetsvärdena?
Oro för att fastighetsvärdena ska sjunka när ett LSS-gruppboende byggs i närheten är också vanlig. Denna oro grundar sig ofta på missuppfattningar och fördomar. Det finns ingen forskning som stödjer att LSS-gruppboenden har en negativ inverkan på fastighetspriser. I de flesta fall märks LSS-gruppboendet knappt i området då bostäderna är utformade som lite större vanliga bostadshus som smälter in väl med omgivningen. Många gruppbostäder som byggs är enplansvillor i traditionell stil.
LSS-gruppboenden är utformade för att smälta in i den lokala miljön och har ofta samma utseende som andra bostäder i området. Boendet är dessutom välskött och eftersom det är bemannat dygnet runt finns det alltid personal på plats som ser till att det råder ordning och att både de boende och omgivningen får en trygg miljö. Erfarenheter från andra områden visar att när LSS-gruppboenden väl har etablerats lägger grannar ofta knappt märke till dem, vilket innebär att de inte påverkar trivseln eller områdets karaktär.
Vidare har flera undersökningar gjorts där man har analyserats gruppbostäders påverkan på fastighetspriser. I dessa undersökningar har bland annat mäklare intervjuats där det har rådigt stor enighet bland mäklare att gruppboenden inte är någonting som potentiella köpare frågar om, och som inte bedöms ha någon direkt effekt på fastighetsvärdena.
Är personerna som bor där farliga eller kriminella?
En av de vanligaste missuppfattningarna är att de som bor på LSS-gruppboenden skulle vara farliga eller ha en kriminell bakgrund. Detta är en felaktig uppfattning. LSS-gruppboenden är till för personer med funktionsnedsättningar som behöver stöd för att klara av sin vardag. Det handlar ofta om personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller andra liknande funktionsvariationer och inte om personer som är farliga för sin omgivning.
De boende på LSS-gruppboenden är vanligtvis inte kapabla till våldsamt eller kriminellt beteende. Deras behov av stöd kan snarare vara av en sådan karaktär att de behöver hjälp med grundläggande aktiviteter som att laga mat, sköta sin hygien eller planera sin dag. Personalen på boendet är dessutom utbildad för att ge ett professionellt stöd och för att säkerställa en trygg miljö för både de boende och omgivningen. Detta inkluderar att förebygga och hantera eventuella situationer som kan uppstå, även om sådana situationer är mycket ovanliga.
Kommer det att förändra karaktären av vårt bostadsområde?
En vanlig fråga är om ett LSS-gruppboende kommer att förändra karaktären av bostadsområded. I verkligheten är dessa boenden utformade för att integreras väl i den omgivande miljön. Ett LSS-gruppboende liknar ofta ett vanligt bostadshus och skiljer sig inte nämnvärt från andra bostäder. Det är inte en institution eller ett stort komplex utan snarare ett hemlikt boende där de boende har sina egna lägenheter och lever ett vardagsliv.
LSS-gruppboenden har också en mycket diskret verksamhet. De boende har rätt till ett privat och lugnt hem, precis som alla andra, och verksamheten bedrivs med respekt för både de boendes och grannarnas behov av en lugn och trivsam miljö. Personalens arbete på boendet innebär inte hög aktivitet eller störande moment utan fokuserar på att stödja de boende på ett sätt som är så icke-påträngande som möjligt.
Som vi kan se bygger de flesta farhågor kring LSS-gruppboenden bygger på missförstånd och brist på information. I praktiken är påverkan på omgivningen från ett gruppboenden försumbar och inte mer märkbar än från övriga boenden i ett område.
Boendena är välorganiserade och anpassade för att fungera som en del av bostadsområdet utan att störa.
Vanliga Missuppfattningar om LSS-gruppboenden
Utöver de vanligaste frågorna som diskuterats ovan finns det vissa myter och missförstånd som bidrar till att det fortfarande finns en viss skepticism till att gruppboenden upprättas i boendes bostadsområden. Dessa myter är ofta resultatet av bristande kunskap och kan skapa onödig oro bland grannarna. Här går vi igenom några av de vanligaste missuppfattningarna om LSS-gruppboenden och förklarar varför de inte stämmer.
Myt 1: ”LSS-gruppboenden är institutioner”
En vanlig missuppfattning är att LSS-gruppboenden skulle vara stora institutioner likt vårdanstalter som fanns tidigare i Sverige. Detta är långt ifrån verkligheten. Ett LSS-gruppboende är inte en institution utan ett hem för ett litet antal personer, oftast mellan 4 och 6 boende. Det är utformat för att vara en så normal och hemlik miljö som möjligt där de boende har sina egna lägenheter och gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum där de kan umgås om de vill.
Gruppboendet är en del av ett lokalsamhälle och integreras i området på ett diskret sätt. Byggnaderna är ofta utformade för att smälta in med övriga bostadshus i området och skiljer sig inte nämnvärt från vanliga villor eller flerfamiljshus. Målet är att skapa en miljö som är så lik ett vanligt hem som möjligt, där de boende kan leva ett självständigt liv med det stöd de behöver.
Myt 2: ”De boende är farliga”
Ett annat missförstånd är att personer som bor på LSS-gruppboenden skulle vara farliga eller utgöra en risk för omgivningen. Detta är helt felaktigt. De som bor på LSS-gruppboenden är personer med olika typer av funktionsnedsättningar såsom intellektuell funktionsnedsättning, autism eller förvärvade hjärnskador och behöver stöd i sin vardag. Dessa personer är inte farliga för sin omgivning. Tvärtom är de ofta i behov av en trygg och förutsägbar miljö där de kan känna sig säkra och få det stöd de behöver.
LSS-gruppboenden är dessutom bemannade dygnet runt av utbildad personal som är där för att ge stöd och hjälp till de boende. Personalen har kompetens att hantera olika situationer som kan uppstå och arbetar för att säkerställa en trygg miljö för både de boende och för grannarna i området. Risken för att någon form av farlig situation skulle uppstå är mycket låg och hanteras professionellt om det skulle behövas.
Myt 3: ”LSS-gruppboenden drar till sig störningar och oordning”
Vissa oroar sig för att ett LSS-gruppboende ska innebära ökad oordning, störande beteenden eller hög ljudnivå i området. Detta är en missuppfattning. LSS-gruppboenden är utformade för att vara en lugn och trygg plats för de boende. Verksamheten bedrivs på ett sätt som respekterar både de boendes och grannarnas behov av ro och ordning.
De boende i ett LSS-gruppboende har precis som alla andra rätt till en lugn och stabil miljö. Deras dagliga rutiner och aktiviteter sker på ett strukturerat och välplanerat sätt vilket innebär att det inte uppstår några plötsliga eller oväntade störningar. Dessutom är personalen på plats för att ge stöd och se till att boendet fungerar smidigt och utan störningar för omgivningen. Många grannar märker knappt av att de har ett LSS-gruppboende i sitt område.
Myt 4: ”LSS-gruppboenden påverkar fastighetsvärden negativt”
Som diskuterats ovan är en annan myt är att fastighetsvärden skulle sjunka när ett LSS-gruppboende byggs i närheten. Denna oro baseras oftast på fördomar och inte på de slutsatser man har kunnat dra när denna fråga analyserats i detalj.
Studier och erfarenheter från områden där LSS-gruppboenden har etablerats visar att de inte påverkar fastighetsvärden negativt. I många fall har boendena funnits i flera år utan att någon påverkan på fastighetspriser har kunnat observeras. I intervjuer med mäklare har det rådigt samstämmighet i att det inte är någonting som köpare ens överväger eller frågar om. Det är helt enkelt inte en faktor som potentiella köpare har med i sin lista av överväganden när de tar ett köpbeslut.
LSS-gruppboenden är dessutom ofta välskötta och integreras i området på ett sätt som gör dem nästan osynliga. De är inte de stökiga eller skrämmande byggnader som vissa föreställer sig utan snarare vanliga bostäder som är anpassade för att möta de boendes behov. Den sociala insatsen de utgör kan dessutom uppfattas som en positiv aspekt för området då de bidrar till ett inkluderande och mångfaldigt samhälle.
Vad du kan Förvänta dig om ett LSS-gruppboende Byggs i Ditt Område
När ett LSS-gruppboende planeras i ett bostadsområde är det naturligt att undra hur det kommer att påverka närområdet. Många som inte är bekanta med LSS-gruppboenden kan ha frågor och funderingar kring vad det innebär i praktiken. Här går vi igenom vad du kan förvänta dig om ett LSS-gruppboende byggs i ditt område.
Hur byggprocessen går till
När beslutet har fattats att bygga ett LSS-gruppboende på en plats inleds en noggrant planerad byggprocess. Byggandet av ett LSS-gruppboende sker med hänsyn till både de framtida boendes behov och områdets karaktär. Boendena är oftast småskaliga och utformas för att smälta in i den omgivande miljön. Byggnaderna är diskreta och anpassas så att de inte sticker ut eller förändrar områdets utseende på ett markant sätt. Ofta har de en design som liknar vanliga bostadshus vilket gör att de upplevs som en naturlig del av bostadsområdet.
Under själva byggprocessen kan det vara en viss aktivitet på byggplatsen som vid alla nybyggen men detta är en tillfällig fas. Kommunen och byggentreprenörerna brukar arbeta för att minimera störningar för de boende i området och för att hålla byggtiden så kort som möjligt. Efter att byggnationen är klar övergår boendet till att vara en lugn och stabil del av bostadsområdet.
Vad händer när boendet är på plats?
När LSS-gruppboendet står färdigt och de boende har flyttat in märker de flesta i området knappt av det i sin vardag. Gruppboenden är utformade för att fungera som ett hem och de boende lever sina liv precis som andra grannar, med skillnaden att de boende inte har egna bilar som kan störa. De flesta LSS-gruppboenden har mellan 4 och 6 boende vilket innebär att det inte är en stor verksamhet som påverkar omgivningen. Personalen är utbildad och arbetar för att skapa en lugn och trygg miljö, både för de boende och för omgivningen.
De boende på ett LSS-gruppboende deltar ofta i daglig verksamhet eller andra aktiviteter utanför boendet under dagen vilket innebär att det är relativt låg aktivitet kring boendet under större delen av dagen. Trafik till och från boendet är minimal, då de flesta transporter sker i samband med personalbyten eller när de boende behöver åka till aktiviteter eller läkarbesök.
Det finns flera positiva aspekter med att ha ett LSS-gruppboende i sitt bostadsområde, både för de boende på gruppboendet och för samhället i stort.
Eftersom LSS-gruppboenden är bemannade dygnet runt av utbildad personal kan de bidra till en ökad trygghet i området. Personalens närvaro innebär att det alltid finns någon på plats som kan hantera eventuella situationer vilket även kan skapa en känsla av trygghet för de boende i närheten. LSS-gruppboenden är också välskötta och personalen arbetar för att skapa en trivsam och harmonisk miljö både inom och utanför boendet.
Sammanfattning
Att få ett LSS-gruppboende i sitt område innebär inte den stora förändring eller negativa påverkan som många kanske oroar sig för. I verkligheten är LSS-gruppboenden en diskret och naturlig del av bostadsområdena som smälter in och som inte stör mer än någon annan boende i området. De ger personer med funktionsnedsättningar en chans att leva ett självständigt och meningsfullt liv samtidigt som de bidrar till ett mer inkluderande och förstående samhälle. Erfarenheter från andra områden visar att när ett LSS-gruppboende väl har etablerats blir det snabbt en accepterad och ibland till och med uppskattad del av området.