Vad är Personkrets 2 inom LSS?

Fortuna Fastigheter LSS

Föreställ dig att ditt liv plötsligt förändras på grund av en hjärnskada. Kanske efter en olycka, en stroke eller en sjukdom. Det som tidigare kändes enkelt – att gå till jobbet, delta i sociala aktiviteter eller klara vardagliga sysslor – kan nu kännas nästan omöjligt. Här kommer LSS in i bilden. LSS är sveriges kanske viktigaste välfärdslag för individer med funktionsnedsättning som behöver extra stöd för att leva ett värdigt och självständigt liv.

LSS är en rättighetslag som vilar på tre starka principer: jämlikhet, självbestämmande och delaktighet. Den är utformad för att ge stöd och service till personer som på grund av omfattande funktionsnedsättningar behöver insatser utöver vad andra lagar, som socialtjänstlagen, kan erbjuda. En viktig del av LSS är begreppet personkrets. Detta är en kategorisering som hjälper till att avgöra vilka individer som har rätt till stöd enligt lagen.

Inom LSS finns tre olika personkretsar som beskriver olika typer av funktionsnedsättningar. Den här artikeln kommer att fokusera på Personkrets 2, en grupp som ofta hamnar lite i skymundan i diskussioner om funktionsnedsättningar då det är den personkrets som minst personer tillhör.

Individer inom personkrets 2 delar en sak gemensamt: de har drabbats av betydande och bestående kognitiva funktionsnedsättningar på grund av hjärnskador som uppstått i vuxen ålder. 

Vad innebär personkrets inom LSS?

LSS är en rättighetslag vilket innebär att personer so ryms inom denna lag har en lagstadgad rättighet att få insatser enligt LSS.

För att få insatser enligt LSS behöver man tillhöra någon av de tre personkretsarna. Dessa personkretsar definierar olika typer av funktionsnedsättningar och är ett sätt att bedöma vilka individer so har rätt till LSS.

Personkretsarna handlar inte om att utesluta utan om att säkerställa att de som har störst behov får det stöd de har rätt till. För att få tillgång till LSS-insatser måste en person tillhöra någon av de tre personkretsar som lagen beskriver. Dessa är formulerade för att fånga upp olika typer av funktionsnedsättningar och de särskilda behov som följer med dem.

De tre personkretsarna inom LSS

LSS delar in rättighetsberättigade individer i tre olika kategorier – eller personkretsar – beroende på vilken typ av funktionsnedsättning de har:

  1. Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
    Detta är kanske den mest välkända personkretsen och inkluderar personer som fötts med kognitiva funktionsnedsättningar eller fått dem tidigt i livet.
  2. Personkrets 2: Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionshinder till följd av en hjärnskada i vuxen ålder.
  3. Personkrets 3: Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande, och som är så omfattande att de orsakar betydande svårigheter i det dagliga livet.

Varje personkrets representerar specifika grupper med skilda behov men alla tre har en gemensam nämnare: de omfattar personer vars funktionsnedsättning gör det svårt att leva ett självständigt liv utan stöd.

Varför behövs indelningen i personkretsar?

Det kan verka fyrkantigt att dela in människor i kategorier men detta system finns för att säkerställa rättvisa, rättssäkerhet, och tydlighet. Varje insats inom LSS bygger på en grundlig utredning av individens behov och funktionsnedsättning. Personkretsarna fungerar som ett ramverk som hjälper kommuner, biståndshandläggare och andra aktörer att bedöma vilka insatser som är aktuella för varje person. På så sätt kan resurser riktas dit de gör störst nytta.

För en person som just fått sin tillvaro förändrad av en hjärnskada kan personkrets 2 vara en väg tillbaka till ett mer meningsfullt liv. För någon som lever med autism kan personkrets 1 innebära möjligheten att delta i en anpassad daglig verksamhet och känna sig inkluderad. Indelningen handlar alltså inte bara om kriterier utan om att skapa en bro mellan individens behov och samhällets stöd.

Definition av Personkrets 2

Att tillhöra Personkrets 2 inom LSS innebär att du har drabbats av en livsförändrande funktionsnedsättning på grund av en hjärnskada som uppstått i vuxen ålder. Det handlar om personer som tidigare kanske levt ett fullt självständigt liv men plötsligt tvingas navigera en ny verklighet fylld av utmaningar. Här spelar LSS en avgörande roll som en väg till stöd, trygghet och en möjlighet att bygga en ny vardag.

Personkrets 2 omfattar personer med ”betydande och bestående begåvningsmässiga funktionshinder som har uppkommit till följd av en hjärnskada i vuxen ålder.” Det finns flera nyckelord i denna definition som bär stor betydelse:

  • Betydande funktionshinder: Det handlar om att funktionshindret påverkar individens förmåga att hantera vardagen på ett genomgripande sätt. Det kan röra sig om svårigheter med att minnas, planera, kommunicera eller ta hand om sig själv.
  • Bestående funktionshinder: Skadan och dess effekter är inte tillfälliga utan något som individen kommer att leva med under lång tid, ofta resten av livet.
  • Hjärnskada i vuxen ålder: Till skillnad från personkrets 1 där funktionsnedsättningen är medfödd eller uppstår tidigt i livet omfattar personkrets 2 personer som drabbas av hjärnskador senare i livet. Det kan vara på grund av en olycka, stroke, tumör eller annan sjukdom.

Hjärnskador och deras konsekvenser

Hjärnskador är lika komplexa som hjärnan själv. De kan påverka människor på olika sätt beroende på var i hjärnan skadan sitter och hur omfattande den är. En person som tillhör Personkrets 2 kan till exempel ha svårt att bearbeta information, minnas saker eller utföra praktiska uppgifter som tidigare var självklara. Många upplever också förändringar i personlighet, vilket kan göra det svårt att hantera sociala relationer eller hitta tillbaka till ett normalt liv.

För vissa kan skadan också medföra fysiska begränsningar men det är de kognitiva svårigheterna som ligger till grund för att man bedöms tillhöra Personkrets 2. Den begåvningsmässiga funktionsnedsättningen måste vara tydlig och varaktig för att omfattas av LSS.

Personkrets 2 är unik eftersom den främst handlar om funktionsnedsättningar som förvärvats, snarare än medfödda tillstånd. Olyckor som fallolyckor eller trafikolyckor kan orsaka hjärnskador men även sjukdomar som stroke eller syrebrist vid hjärtstillestånd kan leda till att någon hamnar i denna kategori.

Skillnaden mellan Personkrets 1 och Personkrets 2

En viktig skillnad mellan Personkrets 1 och Personkrets 2 är tidpunkten och orsaken till funktionsnedsättningen. Medan Personkrets 1 omfattar medfödda eller tidiga tillstånd som utvecklingsstörning eller autism handlar Personkrets 2 om funktionsnedsättningar som uppstått senare i livet på grund av en yttre påverkan såsom en skada eller sjukdom. Detta innebär att många i Personkrets 2 har erfarenheten av att leva ett liv utan funktionsnedsättning innan skadan inträffade vilket ofta kan göra det psykiskt påfrestande att anpassa sig till en ny tillvaro.

Att leva med en hjärnskada innebär ofta att vardagen förändras i grunden. En enkel handling som att planera en måltid, hantera sin ekonomi eller åka och handla kan bli överväldigande utan stöd. Många som tillhör Personkrets 2 behöver hjälp med både stora och små delar av livet för att kunna fungera i vardagen. Det kan handla om personlig assistans, anpassat boende eller hjälp att hitta sysselsättning som passar individens förmågor.

För de som tillhör Personkrets 2 är LSS otroligt viktig för att inte falla igenom samhällets skyddsnät. Genom att få individuellt anpassade insatser såsom daglig verksamhet, boendestöd eller ledsagarservice blir lagen en möjlighet för människor att hitta en ny väg framåt. Den ser inte bara till individens behov utan också till deras rätt att leva ett liv präglat av självbestämmande och värdighet.

Rättigheter för personer inom Personkrets 2

För den som tillhör Personkrets 2 är LSS otroligt viktigt då det möjliggör ett liv där värdighet, självständighet och delaktighet får stå i fokus. Personer med betydande och varaktiga kognitiva funktionshinder på grund av en hjärnskada möter ofta utmaningar i sin vardag som kräver både stöd och anpassningar. Här erbjuder LSS ett antal insatser som syftar till att möta individens unika behov och skapa möjligheter till ett meningsfullt liv.

Men vad innebär dessa rättigheter i praktiken och hur kan de förändra livet för någon som tillhör Personkrets 2?

LSS bygger på en grundläggande princip: stödet ska alltid utgå från individens specifika behov och önskemål. Det handlar inte om en färdig mall, utan om en skräddarsydd lösning för varje person. För någon i Personkrets 2 kan detta innebära allt från hjälp med att klara vardagliga sysslor till stöd för att hantera sociala relationer eller hitta en meningsfull sysselsättning. Det centrala är att individen själv ska ha inflytande över vilket stöd som erbjuds och hur det utformas.

Personer som tillhör Personkrets 2 har rätt att ansöka om de insatser som beskrivs i LSS. Här är några av de viktigaste och hur de kan påverka vardagen för en person inom denna kategori:

Rådgivning och annat personligt stöd

Denna insats ger tillgång till experter som kan hjälpa individen att hantera sin situation. För en person med hjärnskada kan det handla om kontakt med en kurator, arbetsterapeut eller psykolog som kan hjälpa till att planera vardagen eller hantera förändringar.

Personlig assistans

Många personer i Personkrets 2 behöver stöd för att klara grundläggande behov som att äta, klä sig eller förflytta sig. En personlig assistent kan vara otroligt värdefull för att ge individen frihet och självbestämmande.

Ledsagarservice

För den som vill delta i sociala aktiviteter men har svårt att orientera sig eller kommunicera på egen hand är ledsagarservice en viktig insats. Det gör det möjligt att leva ett aktivt liv trots de hinder som hjärnskadan innebär.

Gruppbostad eller servicebostad

Många i personkrets 2 kan ha svårt att bo helt självständigt. En gruppbostad eller servicebostad ger en trygg boendemiljö där det finns stöd och hjälp tillgängligt dygnet runt. Det innebär också en möjlighet att ingå i en gemenskap med andra.

Daglig verksamhet

För personer i arbetsför ålder som inte kan arbeta på den vanliga arbetsmarknaden är daglig verksamhet en möjlighet att delta i meningsfulla aktiviteter. Det kan handla om allt från kreativa sysslor till arbete i en anpassad miljö som stärker individens självkänsla och sociala nätverk.

Självbestämmande och delaktighet

En av de mest viktigaste rättigheterna inom LSS är att individen själv ska ha makten att påverka sitt liv. Detta gäller även för personer inom Personkrets 2 som kanske har svårt att uttrycka sig på samma sätt som tidigare. Här är det extra viktigt att den enskilde får stöd att framföra sina önskemål, kanske genom en god man, anhöriga eller en stödperson.

Delaktighet innebär också rätten att bli lyssnad på och respekterad i beslut som rör ens egen vardag. Oavsett om det handlar om valet av bostad, vem som ska vara personlig assistent, eller vilken daglig verksamhet man vill delta i, ska individens åsikter väga tungt.

Ekonomiska rättigheter och stöd

Att leva med en hjärnskada kan innebära oväntade kostnader och kanske framförallt svårigheter att arbeta. Förutom de insatser som LSS erbjuder finns också möjlighet till ekonomiskt stöd genom exempelvis socialbidrag eller bostadstillägg. Här är det kommunens ansvar att informera och vägleda personen så att alla tillgängliga resurser används.

Mot bakgrund av detta skapar LSS en plattform där personer inom Personkrets 2 kan leva ett värdigt liv med hög livskvalitet. För den som har förlorat delar av sin förmåga att klara vardagen på egen hand kan dessa rättigheter göra skillnaden mellan isolering och delaktighet. Att få stöd med rätt saker vid rätt tidpunkt kan ge en känsla av kontroll och hopp om framtiden.

Processen för att fastställa tillhörighet till Personkrets 2

För att få insatser enligt LSS behöver man ansöka om stöd. En LSS-handläggare utreder då individens situation, funktionsnedsättning, och hur den påverkar individen i vardagen. Handläggarens första steg är att bedöma om individen tillhör någon av de tre personkretsarna vilket är en förutsättning för att få stöd enligt LSS.  

Ansökan görs hos kommunens LSS-handläggare och ska tydligt ange vilken hjälp eller vilka insatser personen behöver, samt varför stödet krävs. Redan här kan det vara bra att vara tydlig med att det handlar om att utreda tillhörighet till Personkrets 2.

För att kommunen ska kunna avgöra om en person tillhör Personkrets 2 krävs omfattande dokumentation. Det handlar om att ge en tydlig bild av personens funktionsnedsättning och dess påverkan på det dagliga livet. Läkarutlåtanden, psykologiska utredningar, och medicinska journaler är alla exempel på dokumentation som kan vara värdefull för handläggaren i sin bedömning.

Ett medicinskt utlåtande från en läkare är ofta det viktigaste underlaget. Utlåtandet bör beskriva hur hjärnskadan uppstod, vad den beror på (till exempel en stroke, olycka eller sjukdom) och vilka kognitiva svårigheter den har medfört. Det är viktigt att tydligt framgå att funktionshindret är både betydande och bestående.

När alla underlag är inskickade börjar handläggaren på kommunen sin utredning. Detta innebär att:

  • Samla in information: Handläggaren går igenom all dokumentation och kan vid behov kontakta vårdpersonal eller andra experter för att få förtydliganden.
  • Träffa personen: Ibland sker ett eller flera möten där handläggaren träffar individen och ibland också anhöriga. Syftet är att skapa en helhetsbild av personens situation, svårigheter och behov.
  • Juridisk prövning: Handläggaren gör sedan en bedömning baserad på kriterierna i LSS. Här måste det fastställas att personen har en betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning som uppstått i vuxen ålder på grund av en hjärnskada.

När utredningen är klar fattar kommunen ett beslut om personen tillhör Personkrets 2 och därmed har rätt till stöd enligt LSS. Det finns tre möjliga utfall:

  1. Godkännande: Personen bedöms tillhöra Personkrets 2 och får tillgång till de insatser som ansökts om (eller andra insatser som rekommenderas). Detta innebär att individen nu har rätt att ta del av den hjälp som behövs för att hantera vardagen och förbättra livskvaliteten.
  2. Avslag: Om handläggaren bedömer att individen inte uppfyller kriterierna kan ansökan avslås. I ett sådant fall har personen rätt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.
  3. Komplettering: Ibland kan kommunen begära in ytterligare information innan ett beslut fattas. Det kan handla om kompletterande medicinska intyg eller en mer detaljerad beskrivning av individens behov.

Om ansökan beviljas påbörjas nästa fas: att planera och genomföra de insatser som ska hjälpa personen i vardagen. Detta görs ofta i samarbete mellan individen, anhöriga och kommunen. För personer inom Personkrets 2 kan det handla om att börja i daglig verksamhet, få hjälp med bostad eller anpassa stödet utifrån individens livsmål.

Tips för en smidigare process

  1. Var förberedd: Samla all dokumentation och se till att den är tydlig. Ju bättre underlag, desto enklare blir handläggarens arbete.
  2. Var tydlig med behovet: Beskriv exakt vilka svårigheter som finns i vardagen och hur LSS kan hjälpa.
  3. Sök hjälp: Ta hjälp av en god man, anhörig eller annan stödperson för att säkerställa att ansökan och kommunikationen med kommunen blir korrekt.
  4. Ha tålamod: Processen kan ta tid men att vara påläst och noggrann kan göra skillnad.
Dela publicering:

Fler Publiceringar

Copyright 2024 © Fortuna Fastigheter AB.