Ett gruppboende är en viktig insats enligt LSS som ger individer med funktionsnedsättningar en bostad som gör att de kan leva ett så självständigt liv som möjligt med goda levnadsvillkor.
Gruppboenden har som syfte att skapa goda levnadsvillkor och möjliggöra självbestämmande för personer med särskilda behov. Genom att erbjuda anpassat stöd och en miljö som främjar både självständighet och gemenskap spelar gruppboenden en värdefull roll för människors livskvalitet.
Livet på ett gruppboende är utformat för att ge individen både privatliv och social samvaro med stöd utifrån deras unika behov för att leva så självständigt som möjligt. I en gruppbostad har man en alldeles egen lägenhet med tillgång till gemensamma ytor och aktiviteter som skapar en känsla av gemenskap. Personal finns tillgänglig för att stötta i vardagen och hjälpa individerna att klara av de utmaningar som kan uppstå. Samtidigt ska stödet utformas så att individen uppmuntras att utveckla sin självständighet och ta kontroll över sitt eget liv med så hög grad av självbestämmande som möjligt.
I denna artikel ska vi diskutera syftet med LSS gruppbostäder, varför de är viktiga, och hur de fungerar.
Vad är LSS Gruppboende?
Ett LSS-gruppboende, också kallad gruppbostad är en boendeform som skapats för att ge personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar en trygg och stödjande hemmiljö med möjlighet till så hög grad av självständighet som möjligt. Gruppbostäder är en av insatserna som erbjuds inom lagen av stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Gruppbostäder är utformade att likna en egen bostad i så hög grad som möjligt men med stöd nära till hands i samma byggnad. Gruppbostäder är till för individer som har så pass stora funktionsnedsättningar att de behöver regelbundet stöd i vardagen, vare sig det är hjälp med att klä på sig, hygien, matlagning, eller annat.
Hur är Gruppboenden Utformade?
Gruppboenden är småskaliga boenden som är utformade som större villor med 3-6 fullt utrustade lägenheter samt en gemensamhetslokal och personalrum. Stor vikt läggs på att göra gruppbostäderna så hemtrevliga som möjligt med ett mindre antal lägenheter för att undvika en institutionell känsla.
Varje lägenhet är fullt utrustad med kök och badrum så att de boende ska ha möjlighet att klara sig på egen hand i så hög utsträckning som möjligt.
Det gemensamma vardagsrummet och köket uppmuntrar till samvaro, måltider och aktiviteter tillsammans med andra boende och personal för att skapa gemenskap och en möjlighet till social samhörighet.
På ett gruppboende finns personal tillgänglig dygnet runt för att ge stöd, hjälp och trygghet efter individens behov.
Skillnaden Mellan Gruppboende och Andra Boendeformer
Inom LSS finns det olika typer av boenden med särskilt stöd. Anledningen till att det finns olika typer av boenden inom LSS är att de är avsedda för individer med olika grader av funktionsnedsättningar och därmed behov.
Gruppbostäder är till för individer som har behov av en hög grad stöd i vardagen med allt från hygien till matlagning, planering, mediciner, och allt däremellan. Andra typer av LSS-bostäder såsom servicebostäder är avsedda för individer som klarar sig själva i högre utsträckning och inte har lika stort behov av stöd.
För Vem Är Gruppboende Avsett?
Gruppboende riktar sig till personer som omfattas av någon av de tre personkretsarna inom LSS:
- Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada.
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som medför stora svårigheter i vardagen.
Boendet är anpassat för individer som har svårt att bo helt självständigt och som behöver ett nära stöd för att klara vardagsrutiner, struktur och sociala situationer.
Gruppboende är ofta aktuellt för personer vars behov av stöd är omfattande och där andra boendeformer såsom serviceboende eller helt självständigt boende, inte är tillräckliga.
- Behov av kontinuerligt stöd: Individer som behöver hjälp med vardagsrutiner som matlagning, personlig hygien och städning.
- Socialt stöd: Personer som har svårt att skapa och upprätthålla sociala relationer och som behöver en miljö med social gemenskap och stödjande personal.
- Sårbarhet vid kriser: Individer som kan behöva extra stöd vid plötsliga förändringar såsom försämring av sitt tillstånd eller andra livskriser och som därför behöver ha personal tillgänglig dygnet runt.
Gruppboende är särskilt avsett för personer som vill leva ett självständigt liv men som behöver stöd för att klara vissa delar av vardagen. Boendet fungerar som en balans mellan självständighet och trygghet där individen får utvecklas i sin egen takt. På ett gruppboende kan individen träna på att hantera ekonomi, laga mat eller sköta sin personliga hygien med stöd från personal.
Gruppboende som En Långsiktig eller Tillfällig Lösning
De flesta som får en plats på en gruppbostad bor i samma lägenhet livet ut. Det är därför i första hand en långsiktig boendelösning för individer med funktionsnedsättningar som rymmer inom någon av de tre personkretsarna.
LSS är en rättighetslag och för att få insatser enligt LSS krävs att funktionsnedsättningen är bestående. Även om graden av funktionsnedsättning och de hinder den utgör i det dagliga livet kan variera över tid har de flesta sådan funktionsnedsättning att den varar hela livet. Detta gör att de boende ofta bor i sin lägenhet hela livet. Även om många bor i samma gruppbostad hela livet kan det däremot finnas olika anledningar till att man flyttar till en annan gruppbostad.
Även om en gruppbostad är en långsiktig lösning i de flesta fall kan det ibland vara en tillfällig lösning. Detta kan exempelvis vara om en individs förmågor förbättras och hindren som funktionsnedsättningen utgör minskar över tid vilket kan resultera i att man exempelvis vill flytta till ett mer självständigt boende såsom en servicebostad.
Det som gör gruppboenden särskilt värdefulla är att de anpassas efter varje individs behov. Ingen boendesituation är identisk och stödet formas för att passa den enskilde. Det finns alltså tillgång till en hög grad av stöd för de som behöver det och dessutom en hög grad av flexibilitet vilket innebär att stödets omfattning anpassas efter individens eventuellt föränderliga behov.
Vad Är Målet med Gruppboende?
Syftet med ett LSS-gruppboende är att skapa en trygg miljö där individen kan leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt. Målen är:
- Självständighet: Gruppboendet ska stötta individen i att utveckla eller bibehålla självständighet, till exempel genom att lära sig laga mat, sköta ekonomi eller planera sin dag.
- Trygghet: Att veta att personal finns tillgänglig dygnet runt skapar en stabil grund för individens vardag.
- Social gemenskap: Gemensamma utrymmen och aktiviteter uppmuntrar till samvaro och att skapa relationer med andra boende.
- Individanpassat stöd: Stödet skräddarsys efter individens unika behov och kan variera från praktisk hjälp till känslomässigt stöd.
Hur Stödet Fungerar på Ett Gruppboende
En av den viktigaste aspekterna med ett gruppboende är naturligtvis närheten till stöd då personal finns på gruppbostäderna dygnet runt – på nätterna med sovande jour. Detta innebär att man som boende har nära till stöd och hjälp under dygnets alla timmar. Personalens roll är att balansera hjälp med självständighet och ge precis den grad av stöd som varje individ behöver – och att anpassa stödet efter varje individs unika behov.
Varje individs behov är unikt och kan variera men några av de viktigaste insatserna som personalen ger de boende är följande:
- Praktiskt stöd: Hjälp med vardagsaktiviteter som städning, tvätt, matlagning och hygien.
- Socialt stöd: Stötta individen i att bygga och underhålla relationer, delta i aktiviteter och hantera konflikter.
- Emotionellt stöd: Personal fungerar som en trygghet för individer som kan uppleva oro, ångest eller andra utmaningar i sin vardag.
Gruppboenden fungerar ofta som en trygg bas för individer som samtidigt vill delta aktivt i samhället. Många boende kombinerar sin tid på gruppboendet med andra aktiviteter som arbete, studier eller daglig verksamhet. Många av de boende spenderar därför inte all sin tid i bostaden utan har olika aktiviteter under dagen. Gruppboendet ger utrymme för individen att forma sin vardag, med stöd som anpassas efter förändrade behov.
Syftet med Gruppboende inom LSS
Ett gruppboende enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är mycket mer än bara ett tak över huvudet. Det är en plats som är utformad för att möta individens behov av trygghet, stöd och gemenskap, samtidigt som det skapar förutsättningar för självständighet och delaktighet i samhället. Ett viktigt syfte med LSS när lagen infördes var att undvika en institutionalisering av bostäder för funktionshindrade och genom att utforma småskaliga bostäder som placeras i vanliga bostadsområden ökar man delaktigheten i samhället för de boende.
Syftet med gruppboende är att ge individer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att leva ett liv som är så likt andra människors som möjligt med samma rättigheter och möjligheter.
1. Skapa en Trygg och Anpassad Boendemiljö
Gruppboendets främsta syfte är att erbjuda en trygg plats där individen känner sig hemma och får det stöd de behöver i vardagen. Tryggheten ligger både i den fysiska miljön som ofta är anpassad efter individuella behov och i närvaron av utbildad personal som finns till hands dygnet runt. Grupbostäderna är dessutom funktionshinderanpassade för att förenkla vardagen för de individer som har fysiska hinder. I utformningen av bostäderna läggs också stor vikt på detaljer och utformning för individer som kan vara känsliga för exempelvis ljud och ljus och som kan ha sensoriska svårigheter.
Eftersom att personal är tillgänglig när som helst kan de boende alltid få stöd i utmanande situationer vilket bidrar till en stabil och förutsägbar vardag.
2. Främja Självständighet
Ett viktigt mål för gruppboenden är att hjälpa individen att utveckla och bibehålla sin självständighet i så stor utsträckning som möjligt. Stödet ska anpassas efter individens behov och ge möjlighet att lära sig nya färdigheter och ta kontroll över sitt eget liv. Stor vikt läggs på att personalen ska uppmuntra individerna att klara sig själva i så hög utsträckning som möjligt men att finnas som stöd och hjälp när det behövs. Personalens roll är därför att stötta utan att ta över vilket hjälper den boende att känna sig kapabel och självständig.
3. Stärka Social Gemenskap
En annan viktig del av gruppboendets syfte är att skapa en miljö där individer får möjlighet till gemenskap och sociala kontakter. Samtidigt respekteras varje individs behov av privatliv och personlig integritet. En risk för individer när de bor ensamma är social isolering. De kanske har ett begränsat kontaktnät och har svårt att bygga nya relationer. En gruppbostad är därför en värdefull lösning som ger dessa individer tillgång till social interaktion med personal och andra boende men även att få hjälp och stöttning att komma ut i samhället och bygga nya relationer om man önskar. För många boende är personalens stöd avgörande för att skapa och upprätthålla relationer både inom och utanför boendet.
En boende som tidigare känt sig isolerad kan därför genom gruppboendet hitta nya vänner och delta i sociala sammanhang på ett sätt som tidigare varit svårt. Gruppbostaden blir därför inte bara ett sätt att stötta individer med funktionsnedsättningar rent praktiskt men också för att bidra till ökad social delaktighet och att minska risken för psykiska problem som kan uppstå som ett resultat av social isolering.
Ofta anordnas regelbundna gemensamma aktiviteter för att uppmuntra social samvaro. Gemensamma aktiviteter som att laga mat, titta på film eller delta i utflykter kan bidra till en stark känsla av samhörighet.
4. Ge Individanpassat Stöd i Rätt Tid
Syftet med gruppboenden är också att erbjuda stöd som är anpassat till varje individs unika behov och förmågor. Stödet ska vara flexibelt och kunna förändras över tid i takt med att individens behov utvecklas. Individer förändras och utvecklas, inte minst deras förmågor. Av denna anledning läggs stor vikt hos personalen på gruppbostäder att vara lyhörda och att ständigt utvärdera de boendes situation och behov för att kunna ge skräddarsytt stöd. Om individens behov ökar eller minskar ska personalen identifiera det och anpassa stödet därefter – alltid med individens möjlighet att leva ett så självständigt liv som möjligt i fokus.
Det är viktigt att individen känner sig fri att fatta egna beslut samtidigt som personalen finns till hands för att stötta när det behövs.
5. Stödja Livskvalitet och Värdighet
Ett grundläggande syfte med gruppboenden är att säkerställa att varje individ får leva ett liv med hög kvalitet och värdighet. Detta innebär att stöd och insatser ska utformas med respekt för individens integritet, behov och önskemål.
- Självbestämmande: Individen har rätt att påverka sin vardag och göra val om allt från aktiviteter till boendets utformning och inredning.
- Meningsfull vardag: Gruppboendet ska ge möjlighet till en vardag som känns meningsfull och stimulerande.
Fördelar med LSS Gruppboende
Ett LSS-gruppboende erbjuder många fördelar för personer med omfattande funktionsnedsättningar, deras anhöriga och samhället i stort. Gruppboendet är inte bara ett boende utan en miljö där trygghet, självständighet och gemenskap står i centrum. Här är några av de viktigaste fördelarna med att bo i ett LSS-gruppboende.
Trygghet och Stabilitet
En av de kanske viktigaste fördelarna med ett LSS-gruppboende är den trygghet och stabilitet som det erbjuder. För personer som har svårt att klara sig själva kan vetskapen om att det alltid finns utbildad personal på plats skapa en känsla av trygghet.
Personal finns tillgänglig dygnet runt och nära till hands för att stötta vid behov, vare sig det handlar om praktiska sysslor eller känslomässigt stöd.
Stöd i Vardagen
På ett gruppboende får individen stöd med vardagliga uppgifter som annars kan vara svåra att hantera på egen hand. Stödet är anpassat efter varje individs behov och hjälper dem att skapa en fungerande och meningsfull vardag.
Individen kan få hjälp med matlagning, städning, personlig hygien, att strukturera sin dag, och i princip allting som funktionsnedsättningen kan skapa utmaningar med att utföra.
Personalen roll är att stötta utan att ta över vilket stärker individens förmåga att klara sig själv så långt det är möjligt. Som diskuterat tidigare läggs stor vikt på att uppmuntra självständighet.
Social Gemenskap
En annan viktig fördel med gruppboenden är möjligheten till social samvaro. För många kan känslan av att vara en del av en gemenskap göra en stor skillnad för livskvaliteten.
- Relationer med andra boende: Gruppboenden erbjuder en naturlig miljö för att skapa nya vänskapsrelationer.
- Gemensamma aktiviteter: Måltider, filmkvällar eller utflykter kan skapa en känsla av samhörighet och glädje.
- Stöd i sociala situationer: För de som har svårt att navigera i sociala sammanhang kan personalen hjälpa till att bygga och stärka relationer.
Självständighet och Utveckling
Gruppboenden är inte bara en plats för stöd utan de är också en miljö där individer kan utvecklas och stärka sin självständighet. Personalens roll är att uppmuntra de boende att ta egna initiativ och lära sig nya färdigheter.
Individer kan exempelvis träna på allt från att laga mat och hantera sin ekonomi till att planera sin tid. Genom att klara av nya uppgifter och ta ansvar för sitt eget liv växer känslan av självständighet.
Anpassning efter Individens Behov
En stor fördel med LSS-gruppboenden är att de är flexibla och individanpassade. Varje boende är utformat för att möta de specifika behoven hos de som bor där. Gruppbostäder är funktionshinderanpassade med hjälpmedel såsom ramper, breda dörröppningar, och ljuddämpande material. Detta innebär att det är ett hem som är anpassat även för individer med fysiska funktionsnedsättningar som behöver fysiska lösningar för att förenkla vardagen.
Utöver anpassningarna med hemmet kan även stödet anpassas beroende på individens aktuella behov och livssituation.
Avlastning för Anhöriga
Slutligen, för anhöriga kan ett LSS-gruppboende innebära en stor lättnad. När en närstående flyttar till ett boende där de får rätt stöd minskar pressen på familjen och de kan istället fokusera på att bygga en positiv relation.
Anhöriga vet att deras närstående får den hjälp och omsorg de behöver och får på så sätt en trygghet i att veta att den närstående bor tryggt trevligt.